• Maatwerk
  • Betrokken en deskundige hulp

Identiteitsproblemen

Om te begrijpen wat identiteitsproblemen zijn, is het allereerst van belang om te begrijpen wat identiteit is. De identiteit is, eenvoudig gezegd, alles wat er voor zorgt dat we uniek zijn. We hebben veel verschillende eigenschappen, normen en waarden, leeftijd, uiterlijk, ideeën, gedachtegangen, die ervoor zorgen dat we een uniek persoon zijn. De identiteit wordt dus gedeeltelijk door onszelf gevormd, maar ook door het beeld dat anderen van ons hebben. Het (h)erkennen en accepteren van deze identiteit is de basis voor een gezonde ontwikkeling. Ook is het belangrijk dat eigenschappen van deze identiteit al op jonge leeftijd herkend, gewaardeerd en gestimuleerd worden. Wanneer dit niet gebeurt, kan dit leiden tot problemen op het gebied van de identiteit.

Kenmerken

Je voelt je vaak onzeker, kan moeilijk doelen op langere termijn bedenken, hebt problemen met wat je nu eigenlijk wilt studeren of werken, problemen met vriendschappen, onduidelijkheid over je seksuele geaardheid of moeite daarvoor uit te komen, of problemen met je culturele identiteit. Het kan ook zijn dat je soms jezelf van buiten af waarneemt (depersonalisatie genoemd) of je ervaart soms de wereld om je heen als vreemd of onwerkelijk (genoemd de-realisatie).

Traject identiteitsproblematiek

Als je een aantal van deze symptomen herkent bij jezelf en als dit beperkingen in het dagelijks functioneren gaat veroorzaken is het verstandig hulp te gaan zoeken. We gaan allereerst op zoek naar het ontstaan van deze klachten om er daarna aan te gaan werken de klachten te verminderen. De duur van het traject is afhankelijk van de ernst van de klachten.