• Maatwerk
  • Betrokken en deskundige hulp

Gaslighting

Gaslighting, is een vorm van mentaal misbruik.

Het woord gaslighting is terug te voeren op de film Gaslight uit 1944, waarin een man zijn vrouw manipuleert totdat ze denkt dat ze gek is.

Gaslighting is een vorm van psychologische manipulatie waarbij iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis erop uit is het slachtoffer mentaal te ontredderen. Dit probeert hij/zij te bewerkstelligen door bij jou twijfel te zaaien aan het eigen gezonde verstand. Hij/zij zal de werkelijkheid glashard ontkennen, of het tegendeel beweren van eerder door hem/haar gedane uitspraken.

Het doel is om je te laten voelen dat alles wat jij denkt of doet onbelangrijk is. Niet waar of gelogen is. Hij/zij wil macht en controle over jou en gebruikt het ook om zijn/haar verantwoordelijkheden op jou af te schuiven.


Herkenpunten:

Omkeren

Iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft het vermogen om alles om te draaien. Met als doel dat jij gaat twijfelen aan je eigen waarheid. 

Ontkennen

Wanneer jij vasthoudt aan je standpunt zal hij/zij overgaan tot ontkenning. 

Inspelen op gevoelige punten

Hij of zij valt je psychische gezondheid aan. De basis van je identiteit wordt aangevallen.

Subtiele afwijzing

Iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis wekt de indruk dat hij/zij je respecteert, terwijl hij of zij je steeds subtiel het gevoel geeft dat je niet weet waar je het over hebt. Het betreft hier subtiele manipulatie. 

Uitspelen

Narcisme en pathologisch liegen gaat vaak samen. 


Herken jij jezelf in onderstaande?

  • Je verontschuldigt je constant, ook wanneer daar geen reden voor is
  • Het zal wel aan mij liggen
  • Twijfelt aan jezelf en je gevoel en jouw kijk op de wereld
  • Je voelt dat er iets niet klopt maar kan moeilijk achterhalen wat het nu precies is
  • Vroeger was je vrolijker en zelfverzekerder
  • Je voelt je boos, angstig en verward en geïsoleerd van vrienden en familie
  • Je hebt het gevoel dat je niets goed genoeg kunt doen
  • Je hebt een gevoel van machteloosheid 
Slachtoffer van narcisme | Praktijk Hart vs Brein

Aandacht

Iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis zal alles doen om aandacht te krijgen. Dit geeft hem of haar bestaansrecht. Zonder professionele hulp is het voor iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis nagenoeg niet mogelijk om tot veranderlijke inzichten te komen. Creëer voor jezelf geen illusie dat jij dit wel zou kunnen realiseren. 

Jezelf beschermen

Elke gezonde relatievorm met iemand die een narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft is nagenoeg niet mogelijk. Neem/probeer daarom mentaal en/of fysiek afstand te nemen. 

Narcistisch Slachtoffer Syndroom

Narcistische mishandeling heeft een diepe impact en kan resulteren in Narcistische Slachtoffer Syndroom. Het is lastig, uitdagend maar noodzakelijk om op een dieper niveau naar jezelf te kijken en te onderzoeken welke schade je hebt opgelopen.