• Maatwerk
  • Betrokken en deskundige hulp

Ongewenst kinderloos

Ongewenst kinderloos

Rouw om kinderloosheid wordt onderschat. Ongewenst kinderloos ben je altijd, het is niet iets wat je aan of uit kan zetten. Het is een gegeven waarmee je continu, bewust en onbewust, wordt geconfronteerd. Het is een sluimerde pijn.

Als het krijgen van een kind een ingrijpende gebeurtenis in ons leven is, dan is kinderen willen wanneer je niet zwanger kunt worden een persoonlijke ramp.

In deze tijd, waarin men niet schroomt privélevens helemaal te ontrafelen, blijft kinderloosheid een onbesproken onderwerp. Je kunt hierdoor ook heel makkelijk het gevoel krijgen dat je de enige bent die gemis en verdriet voelt en met dit probleem worstelt.


Ongewenst kinderloos zijn zit vol onzekerheden:

  • Hoe lang duurt mijn verdriet?
  • Wat moet ik met mijn leven als ik geen moeder/vader word?
  • Waarom kan mijn lijf niet doen wat ik wil?
  • Waarom doet het zoveel pijn?
  • Waarom ben ik bang voor mijn emoties?

Rouwen

Je zult afscheid moeten nemen en moeten rouwen, om hiermee het gemis te accepteren. En dat is extra lastig als het gezin door de maatschappij wordt gezien als hoeksteen van de samenleving. Het accepteren van ongewenste kinderloosheid is geen makkelijke klus. Het verdriet is intens en veelomvattend. Boosheid, jaloezie, onmacht, schaamte, schuld, leegte, angst.

Rouwtherapie op basis van ACT

Het praten met familie en vrienden is belangrijk. Als je merkt dat er geen verbetering komt, en je het gevoel hebt vast te lopen in het rouwproces, kan het verstandig zijn hulp te zoeken. Rouwtherapie op basis van ACT is een effectief bewezen vorm van therapie waarbij de verschillende fasen van rouw doorlopen worden en er een vorm van acceptatie wordt gecreëerd.